Tajvan bio u fokusu

Kinesko-američki odnosi trenutno prolaze kroz kritičnu fazu zbog politike SAD prema Kini, a Vašington iz toga treba da izvuče odgovarajuće pouke, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

- Ovi odnosi su u kritičnoj fazi i obe strane hitno moraju da pronađu pravi put da (...) spreče njihovo dalje urušavanje - navedeno je u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka Vanga sa Blinkenom na marginama Generalne skupštine UN, prenosi Interfaks.

SAD: Politika jedne Kine i stabilnosti Tajvanskog moreuza

Kina je optužila SAD da šalju "veoma pogrešne, opasne signale" Tajpeju, nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken poručio svom kineskom kolegi Vang Jiu da je održavanje mira i stabilnosti na Tajvanu od vitalnog značaja, izjavili su američki zvaničnici na koje se poziva Rojters.

Tajvan je bio u fokusu 90-minutnih "direktnih i iskrenih" razgovora u petak između Blinkena i Vanga na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, rekao je novinarima jedan američki zvaničnik.

Autor: Tanjug AP

#SAD

#kina

#odnosi