Film bio izgubljen preko 30 godina

Na današnji dan 1904. godine za kralja Srbije krunisan je Petar I Karađorđević, unuk vožda Karađorđa.

Iako je na presto došao godinu dana ranije, nakon Majskog prevrata, želeo je da svoje krunisanje za kralja spoji sa obeležavanjem 100. godišnjice početka Prvog srpskog ustanka.

Na početku filma, vide se građani okupljeni u Beogradu neposredno uoči ceremonije krunisanja, a analizom filma prema narodnim nošnjama koje nose utvrđeno je da su mnogi došli sa iz Crne Gore, iz Bosne, Slavonije, Srema i Banata (tada u Austrougarskoj), ali i sa Kosova i Metohije (tada u Osmanskom carstvu).

U filmu se vidi i kralj Petar I sa krunom na belom konju i u pratnji gardista, dok za njim u povorci jašu njegovi sinovi prestolonaslednik Đorđe i kraljević Aleksandar, ali i crnogorski knjaz Danilo. Drugi deo filma prikazuje kralja Petra I koji vrši smotru trupa na Banjičkom polju, a koja je održana narednog dana.

Film je nastao sasvim slučajno, tako što je počasni srpski konzul u Ujedinjenom Kraljevstvu dobio poziv da prisustvuje krunisanju. Sa sobom je tada poveo snimatelja Frenka Storma Meteršoa, koji je filmskom kamerom zabeležio ceo događaj.

Prvi put je prikazan decembra 1904. godine u Londonu, dok je u Beogradu prikazan aprila 1905. godine. Ponovo je pronađen 1937. godine u Londonu, od strane Vojislava Jovanovića Maramboa koji ga je otkupio i zaveštao Srpskoj patrijaršiji. Odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve, film je ustupljen Jugoslovenskoj kinoteci na čuvanje.

IZVOR: YT / sretecka zupa

Autor: redportal.rs

#Dinastija Karađorđević

#Kralj Petar I Karađorđević

#Kralj Petar Prvi

#Kraljevina Srbija

#karađorđevići