INSEE očekuje da će se inflacija kretati "oko 6,5%" do decembra, kada Banka Francuske predviđa "vrhunac", na istom nivou kao i nacionalni statističari

Francuski institut za statistiku i ekonomske studije-INSEE revidirao je u avgustu svoju procenu indeksa potrošačkih cena, u kojoj je inflacija dostigla 5,9% na godišnjem nivou, u odnosu na 5,8% očekivanih u prvoj proceni.

Detaljnije, tokom jednog meseca cene proizvoda porasle su za 1,8%, vođene krajem letnje sniženja. Istovremeno, poskupela je i hrana, za 1,7%, "zbog skoka cena svežih proizvoda": posebno je pogođeno sveže voće, meso, mleko, sir i jaja.

Nasuprot tome, cene usluga su usporile, a cene energije pale za 3,9%. Za godinu dana povećanje cena energenata u avgustu dostiglo je 22,7%, hrane 7,9%, a industrijskih proizvoda 3,5%, navodi se u dokumentu.

INSEE očekuje da će se inflacija kretati "oko 6,5%" do decembra, kada Banka Francuske predviđa "vrhunac", na istom nivou kao i nacionalni statističari.

Povratak u normalu se ne očekuje bar pre kraja zime. Ove nedelje, ministar ekonomije Bruno Le Mer rekao je da očekuje snažnu inflaciju do januara ili februara 2023. pre ublažavanja. A timovi Ministarstva privrede i finansija značajno su revidirali svoju prognozu za narednu godinu naviše, procenivši inflaciju na prosečno 4,2%, umesto dosadašnjih 3,2%.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#Privreda

#infalcija