Firme su gas kupovale po veoma visokim cenama, pa se očekuje da će od oktobra naplaćivati građanima kroz planirane gasne naknade

Nemačka komunalna preduzeća procenjuju da zbog visokih cena benzina do 15 odsto njihovih kupaca neće moći da plati račune za komunalne usluge, rekao je prvi čovek udruženja VKU.

Oko 900 komunalnih preduzeća distribuira dve trećine nemačkog gasa, kao i snabdevanje električnom energijom, vodom i toplotom, odlaganje otpada i obezbeđivanje širokopojasnog pristupa internetu.

Firme su gas kupovale po veoma visokim cenama, pa se očekuje da će od oktobra naplaćivati građanima kroz planirane gasne naknade.

- Neki komunalci procenjuju da do 15%kupaca neće moći da plati svoje račune - rekao je Ingbert Libing, direktor Nemačkog udruženja komunalnih preduzeća.

On smatra da bi trebalo uvesti moratorijum za proglašenje nelikvidnosti snabdevača energentima, dodajući da će kompanijama biti potrebna pomoć i na jesen.

On predlaže da Vlada smanji PDV na gas i struju. Vladajuće socijaldemokrate su već izradile predlog za zaštitu komunalnih preduzeća od nelikvidnosti ako budu prinuđeni da kupuju gas po višoj ceni.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#komunalna preduzeća

#plaćanje

#računi