Američki, ali i poljoprivrednici širom sveta, smanjili su upotrebu đubriva zbog visokih cena, kao i površine koju planiraju da obrađuju

Tanker s ruskim đubrivom plovi ka Americi u vreme opšte zabrinutosti da bi vrtoglavi rast globalnih cena đubriva mogao da dovede do nestašice hrane.

Tanker Džoni Rendžer, pod zastavom Liberije, trebalo bi da stigne u Nju Orleans sa oko 39.000 tona rastvora uree amonijum nitrata, đubriva proizvedenog kombinovanjem uree, azotne kiseline i amonijaka.

Brod je, prenosi Tanjug, utovaren prošlog meseca u Sankt Peterburgu, a detalji o ruskom prodavcu i američkom kupcu nisu trenutno dostupni. Američko Ministarstvo finansija i američka agencija za carinu i bezbednost granica odbili su da komentarišu ceo slučaj, a administracija predsednika Džozefa Bajdena nije stavila na crnu listu ruske poljoprivredne proizvode ni đubrivo, nakon napada Moskve na Ukrajinu.

Rusija i Ukrajina su vodeći izvoznici đubriva, ključne komponente za obezbeđenje visokih prinosa kukuruza, soje, pirinča i pšenice. Američki, ali i poljoprivrednici širom sveta, smanjili su upotrebu đubriva zbog visokih cena, kao i površine koju planiraju da obrađuju.

Amerika je prošle godine uvezla iz Rusije đubriva uree amonijum nitrata u vrednosti 262,6 miliona dolara, a komisija za međunarodnu trgovinu Amerike je ove nedelje ukinula velike antidamping i antisubvencione dažbine na urea amonijum nitratna đubriva iz Rusije u nastojanju da ublaži nestašicu i rast cena.

Autor: redportal.rs

#SAD

#rusija

#đubrivo