Brojni američki zvaničnici odlazili su tamo poslednjih godina, ali su to bile posete nižeg ranga

Ako najmoćnija osoba u američkom Kapitolu poseti Tajvan, Peking će preduzeti "odlučne i snažne mere da zaštiti državni suverenitet i teritorijalni integritet", upozorila je kineska vlada.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi namerava da sledećeg meseca poseti Tajvan, javio je Fajnenšel tajms. Čim se pojavila ova vest, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi dolazak američke delegacije imao "negativan uticaj na odnose između Kine i SAD i da bi poslao pogrešan signal separatističkim snagama koje žele nezavisnost Tajvana". Iz Pekinga poručuju da će Amerika biti "u potpunosti odgovorna za posledice".

Nensi Pelosi nije ni potvrdila ni odbacila navode o poseti Tajvanu, kao što nije komentarisala ni kad su mediji u aprilu pisali da je već tada trebalo da poseti Tajpej, ali da je odložila put jer se zarazila virusom korona. Ukoliko otputuje, biće to prva američka poseta Tajvanu na najvišem nivou u poslednjih 25 godina. Brojni američki zvaničnici odlazili su tamo poslednjih godina, ali su to bile posete nižeg ranga. Poslednji put je jedan tako visoki američki zvaničnik otišao u sličnu posetu 1997, kad se na Tajvanu obreo tadašnji predsedavajući donjeg doma Kapitola, republikanac Njut Gingrič.

Bela kuća je odbila da komentariše vest da će najmoćnija osoba u Kongresu ići na Tajvan, podsećajući da Vašington priznaje kineski suverenitet nad Tajvanom, ali i da održava neformalne veze s tamošnjom vladom, posebno u sektoru odbrane.

Kineski državni list na engleskom jeziku Global tajms ocenjuje da bi poseta Nensi Pelosi Tajvanu bila jedna od najvećih provokacija Vašingtona u istoriji sino-američkih odnosa. Ni zvanični Peking ni tamošnji mediji ne navode kako bi mogao da izgleda kineski odgovor, ali američki mediji predviđaju vojne vežbe u blizini Tajvana. Kako prenosi Si-En-En, Kina je poslala ratne avione u blizinu Tajvana i zatražila da SAD otkažu ugovor s Tajpejom o prodaji oružja vrednog 108 miliona dolara.

Vašington nije uspostavio diplomatske odnose s demokratskom vladom u Tajpeju, ali s njom ima razvijene trgovinske veze. Postoji i zakon koji obavezuje Ameriku da Tajvan snabdeva oružjem za samoodbranu. Iako Tajvan sam sobom upravlja, Kina ga smatra svojom teritorijom i ne isključuje mogućnost da ga zauzme silom ako bi tamošnja vlada proglasila nezavisnost.

Americi je važno da održava najbolje odnose s Tajvanom da bi ostala vodeća sila u regionu u kojem se sve otvorenije takmiči s Kinom. Tajvan je značajan i zbog toga što proizvodi polovinu svetskih mikročipova i poluprovodnika, bez kojih je nemoguće zamisliti elektroniku ili savremenu vojsku.

Koliko je daleko Amerika spremna da ide kad je reč o Tajvanu, pitanje je na koje su sve vašingtonske administracije namerno davale dvosmislen odgovor, pa je ostajalo nejasno da li će SAD braniti Tajvan u slučaju kineskog napada. Vašington nije želeo da provocira Peking niti da otvara sve karte, ali se u maju učinilo da predsednik Džozef Bajden menja takvu ambivalentnu politiku. Šef Bele kuće je tada izjavio da će SAD braniti Tajvan u slučaju kineske invazije. Bajden je privukao posebnu pažnju zbog toga što je ovo saopštio tokom posete Japanu, pa se njegova izjava tumačila kao uveravanje saveznika poput Japana i Južne Koreje da je Amerika i vojno uz njih. Reči američkog lidera imale su dodatnu težinu i zbog toga što su izgovorene u vreme kad se uveliko vodio rat u Ukrajini, pa su mnogi tražili od Bajdena da razjasni da li Vašington neće braniti Tajvan kao što ne brani ni Ukrajinu.

Pojedini kongresmeni i senatori smatrali su da ruski napad na Ukrajinu ohrabruje Peking i da predsednik Si Đinping pomno prati da li će Zapad odustati od sankcija i prihvatiti ruska osvajanja u Ukrajini. I pored toga što mnogi veruju da jedino što bi moglo da zaustavi Kinu da ne krene vojnom silom na Tajvan jeste obećanje Vašingtona da će i sam poslati vojsku, Stejt department je odmah relativizovao Bajdenovu izjavu i istakao da SAD i dalje priznaju kineski suverenitet nad Tajvanom.

Bajden je i prošle godine dvaput najavljivao da će SAD braniti Tajvan, ali je Bela kuća i tada pojašnjavala da Amerika nije promenila zvaničnu politiku.

Autor: redportal.rs

#Tajvan

#kina

#nensi pelosi

#poseta