Kada je reč o odbrani države, Anderson je poručila kako je Švedska dogovorila s Finskom i Sjedinjenim Američkim Državama jačanje trilateralne saradnje

Premijerka Švedske Magdalena Anderson govorila je o mogućnosti pridruživanja ove države NATO savezu te je naglasila kako o ovoj odluci švedski parlament još uvek neće odlučivati.

Kada je reč o odbrani države, Anderson je poručila kako je Švedska dogovorila s Finskom i Sjedinjenim Američkim Državama jačanje trilateralne saradnje u ovoj oblasti.

- Razgovarala sam s predsednicima SAD-a i Finske o tome kako dalje raditi na odbrani. U bliskoj budućnost ima ćemo kontakte s ovim državama - rekla je Anderson.

Nakon toga se osvrnula na mogućnost ulaska Švedske u NATO.

- Da budem jasna, ono što je najbolje za sigurnost Švedske je da vlada ima dugu i doslednju političku liniju. Ako bi Švedska u ovoj situaciji podnela aplikaciju za ulazak u NATO, situacija u Evropi bi se dodatno destabilizovala - poručila je premijerka.

Takođe, Anderson ističe da švedska vlada pomno prati dešavanja u Finskoj, koja se također nalazi u sličnoj situaciji kada je reč o ulasku u NATO savez. U kontekstu rata u Ukrajini Anderson je naglasila kako se u svakom sukobu moraju poštovati određena pravila, naročito u smislu zaštite civila.

- Rusija vodi sve agresivniji rat protiv Ukrajine. Stav švedske vlade je kristalno jasan. Rusija mora poštovati zakone rata i međunarodno pravo. Civili moraju biti zaštićeni, a nasilje nad civilima mora prestati - zaključila je premijerka Švedske.

Autor: redportal.rs

#NATO

#magdalena anderson

#premijer

#Ševedska