Američki predsednik osvojio čak 10,1 milion glasova više nego 2016. godine

Kako sada stvari stoje, Tramp neće biti reizabran. Pojavljuju se informacije da su republikanci blokirali brojanje glasova u Mičigenu, kao i da je otkriveno preko 3.000 listića od kojih veliki broj njih pripada Trampu u Džordžiji, međutim, teško da će to nešto promeniti. Čak su i sami sudovi odbacili veliki broj prigovora sa jednostavnim odgovorom:

- Nema dovoljno dokaza.

To svakako ne menja činjenicu da su oba kandidata zabeležila najbolje rezulate u istoriji američkih izbora - Bajden oko 79,2, a Tramp oko 73,5 miliona glasova.

Postavlja se pitanje gde je Tramp osvojio najviše novih glasova? Mapa Njujork tajmsa to poprilično dobro pokazuje, a zanimljivo je da je ubedljivo najviše novih glasova dobio iz dominantno latinoameričkih sredina.

IZVOR: TW / @nytimes

Veliko je iznenađenje pogotovo u Kaliforniji koja je dominantno za demokrate, kao i okrug Majamija za koji brojni analitičari kažu da je bio presudan u Trampovom osvajanju Floride. Donald Tramp je zabeležio veću podršku među gotovo svim društvenim kategorijama (belim ženama, crnim muškarcima, crnim ženama, latino muškarcima, latino ženama).

Na kraju, Tramp je osvojio čak 10,1 milion glasova više u odnosu na 2016. godinu, dok je Barak Obama, na primer, 2008. godine osvojio 69,4 miliona glasova, a 2012. čak 3,5 miliona glasova manje.

Autor: redportal.rs

#Američki izbori

#bajden

#tramp