Da li će Vlada izaći u susret radnicima videćemo u danima koji dolaze

Sindikati su organizovali danas jednodnevni generalni štrajk u znak protesta protiv ekonomske i budžetske politike vlade, uz zahtev da se obezbedi veća pomoć za slabije plaćene radnike.

Protesti su direktan izazov koalicionoj vladi premijera Marija Dragija, ali su izazvali i podelu unutar radničkog pokreta, pri čemu je drugi najveći sindikat u zemlji odbio da učestvuje u štrajku, izveštava Rojters.

Nekoliko hiljada ljudi je, mašući crvenim i plavim zastavama sindikata CGIL i UIL, održalo miting u centru Rima na kojem su njihovi lideri optužili vladu da "ignoriše probleme slabije plaćenih radnika koji su suočeni sa rastućim cenama energije".

- Izrazićemo društveno nezadovoljstvo politikom zemlje. Moramo da progovorimo i bilo bi dobro da nas saslušaju oni u parlamentu - rekao je lider sindikata CGIL, Mauricio Landini.

Štrajk je izazvao minimalne poremećaje u zemlji. Lokalna uprava za saobraćaj u Rimu saopštila je da je bilo kašnjenja samo na jednoj od tri gradske metro linije, dok su nacionalne železnice saopštile da vozovi velikih brzina saobraćaju normalno.

Sindikati CGIL i UIL imaju ukupno više od sedam miliona članova, a mnogi od njih su penzioneri koje kritičari optužuju da su izgubili kontakt sa običnim radnicima.

Autor: Telegraf.rs

#Italija

#Radnici

#Štrajk