Desetine jemenskih demonstranata upali su danas u predsedničku palatu u južnom lučkom gradu Adenu

Desetine jemenskih demonstranata upali su danas u predsedničku palatu u južnom lučkom gradu Adenu, rekli su svedoci novinarima.

Demonstranti su, kako se izveštava, izvikivali antivladine parole zahtevajući bolje uslove života i isplatu zakasnelih plata. Premijer Jemena Majin Abdulmalik i drugi članovi međunarodno priznate vlade bili su u to vreme u zgradi, rekli su dvojici jemenskih zvaničnika novinskoj agenciji Rojters.

Jedinice predsedničkih gardijskih trupa zaduženih da štite vladu nisu uspele da rasteraju besne demonstrante koji su se nasilno probili u palatu, rekao je zvaničnik.

IZVOR: TW / @alimahmood19844

Sve službenike, uključujući premijera, trupe koalicije predvođene Saudijskom Arabijom evakuisale su na drugo sigurno mesto u Adenu, prema zvaničniku. Lokalno stanovništvo je reklo da su bezbednosne trupe kasnije poslate u područje oko predsedničke palate nakon demonstracija.

Na uličnim pijacama u Adenu, gde je zvanično sedište vlade koju podržava Saudijska Arabija, 1 američki dolar se trgovao za 903 rijala, u odnosu na 215 rijala u poređenju sa stopom pre izbijanja rata 2015. godine. Nagli pad vrednosti jemenske valute počeo je ozbiljno da pogađa ljude koji se već nose sa pogoršanom situacijom izazvanom dugogodišnjim ratom.

Svetski program hrane Ujedinjenih nacija u Jemenu upozorio je u decembru 2020. godine da je rijal izgubio 250 odsto vrednosti od početka rata 2015. godine, što je dovelo do povećanja cena hrane za 140 odsto.

Autor: redportal.rs

#demonstracije

#jemen

#plata