Ovo je najveći vojni ugovor koji je Australija sklopila s nekom zemljom Azije

Australija je kupila od Južne Koreje samohodne haubice i prateća vozila, što je posao vredan milijardu australijskih dolara (oko 716,5 miliona američkih dolara). Ovo naoružanje biće proizvedeno u fabrici koja će biti izgrađena u Džilongu, jugozapadno od Melburna, što će obezbediti posao za oko 300 ljudi.

Kako javlja BBC, ovo je najveći vojni ugovor koji je Australija sklopila s nekom zemljom Azije. Istovremeno, to je prvi prekomorski proizvodni pogon južnokorejske odbrambene industrije.

Sklopljeni posao bio je kruna četvorodnevne posete predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina, kojom je obeleženo šest decenija diplomatskih odnosa dve zemlje, tokom koje mu je domaćin bio australijski premijer Skot Morison.

Za potrebe australijske vojske biće proizvedeno 30 haubica K-9, kalibra 155 milimetra, kao i 15 oklopnih vozila za opsluživanje pomenutih samohodnih artiljerijskih oruđa.

"Samohotke" K-9, koje proizvodi kompanija Hanuva su južnokorejski adut na međunarodnom tržištu oružja. Prema podacima proizvođača, domet njihovog topa je 40 kilometara. Iako je reč o guseničaru, dostiže brzinu od 67 kilometara na sat i može da ispali tri granate za 15 sekundi ili da neprijateljske položaje zaspe sa 18 granata u periodu od tri minuta. Ove haubice do sada su prodate Turskoj, Poljskoj, Indiji, Finskoj, Norveškoj i Estoniji.

Ipak, nije samo oružje bilo tema pomenute posete na najvišem nivou. Južna Koreja se trudi da obezbedi snabdevanje strateškim mineralima neophodnim za proizvode visoke tehnologije, kako bi u vezi s tim smanjila zavisnost od Kine, a i kad je reč o tome dve zemlje će blisko sarađivati.

Autor: redportal.rs

#Južne Koreje

#australija

#haubice