Novi vojni savez na pomolu?

Saudijska Arabija i Rusija potpisale su novi vojni sporazum, što je potpuno iznenađenje s obzirom da je Amerika glavni saveznik Rijada.

Zamenik saudijskog ministra odbrane, princ Halid bin Salman potpisao je sporazum sa ruskim general-pukovnikom Aleksandrom Fominom na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu u blizini Moskve.

Novi sporazum između dveju zemalja označava veliku promenu u odbrambenoj politici Saudijske Arabije jer je Rijad u poslednjih 50 godina kupovao skoro sve oružje isključivo od Amerike i njenih saveznika, Velike Britanije i Francuske.

- Razgovarali smo o našim zajedničkim nastojanjima da očuvamo stabilnost i bezbednost u regionu i diskutovali o zajedničkim izazovima sa kojima se naše zemlje suočavaju - napisao je princ Halid na Tviteru nakon sastanka.

IZVOR: TW / @kbsalusaud

Princ Halid se takođe sastao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom na sastanku za koji je rekao da je razmatran način za "jačanje vojne i odbrambene saradnje između naše dve zemlje".

- Naš cilj je progresivan razvoj saradnje u vojnoj i vojno-tehničkoj oblasti po čitavom spektru pitanja koja predstavljaju zajednički interes - rekao je Šojgu tokom razgovora. On je takođe govorio o novim ruskim sistemima naoružanja, koji su se "dobro dokazali u Siriji".

Autor: informer.rs

#rusija

#saradnja

#saudijska arabija

#vojni save

#vojni ugovor