I dalje se ne zna da li ovaj soj izaziva opasniji tok COVID-19

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je večeras da se još ne zna da li je novi soj koronavirusa omikron opasniji od prethodnih, niti se još zna da li je zarazniji u odnosu na prethodne varijante, posebno u odnosu na dominantnu deltu.

SZO navodi da istraživači u Južnoj Africi, gde se soj prvi put pojavio, i ostatka sveta, izvode studije kako bi bolje sagledali sve aspekte omikrona, preneo je sajt SZO.

- Broj zaraženih u Južnoj Africi raste u oblastima pogođenim ovim sojem, ali epidemiološke studije su u toku da se shvati da li je taj broj obolelih zbog omikrona ili drugih faktora. I dalje se ne zna da li ovaj soj izaziva opasniji tok COVID-19. Preliminarni podaci pokazuju da postoji povećan broj hospitalizacija u Južnoj Africi, ali je to možda zbog toga što se u svetu povećava broj obolelih, a ne zbog omikrona. Zasad nema informacija da su simptomi povezani sa omikronom drugačiji od ostalih sojeva - dodaje se u saopštenju.

SZO ističe da preliminarni rezultati pokazuju da možda postoji povećani rizik od reinfekcije zbog omikrona, ali su informacije ograničene. Kada je reč o vakcinama, SZO naglašava da radi sa tehničkim partnerima iz sveta da shvati potencijalni uticaj soja na postojeće kontramere, uključujući i vakcine.

- Vakcine ostaju ključne u smanjivanju težeg oblika bolesti ili smrti, uključujući i dominantnu deltu - ističe se.

Autor: redportal.rs

#Omikron

#Svetska zdravstvena organizacija

#koronavirusa