Poreklo virusa SARS-KoV-2 koji izaziva COVID-19 ostaje misterija i glavni izvor napetosti između Kine i SAD

Prvi poznati slučaj COVID-19 bio je prodavac na pijaci u kineskom gradu Vuhanu, a ne računovođa za koga se činilo da nema veze s pijacom, ali čiji je slučaj doprineo spekulacijama da je virus mogao da procuri iz laboratorije, navodi se u američkoj studiji.

Poreklo virusa SARS-KoV-2 koji izaziva COVID-19 ostaje misterija i glavni izvor napetosti između Kine i SAD. Zajednička studija Kine i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ove godine je odbacila teoriju da je COVID-19 nastao u laboratoriji, već je najverovatnija hipoteza da je virus ušao među ljude prirodnim putem, verovatno putem trgovine divljim životinjama.

Tim stručnjaka predvođen SZO proveo je četiri nedjelje u i oko centralnog grada Vuhana s kineskim naučnicima i u zajedničkom izveštaju u martu je naveo da je virus SARS-KoV-2 verovatno prenet sa slepih miševa na ljude preko druge životinje, ali da su potrebna dalja istraživanja.

Računovođa, za koga se smatralo da je prva osoba obolela od COVID-19, rekao je da su se njegovi prvi simptomi pojavili 16. decembra, nekoliko dana kasnije nego što je prvobitno bilo poznato, naveo je u studiji Majkl Vorobi, šef ekologije i evolucione biologije na Univerzitetu u Arizoni, objavljenoj u časopisu Nauka. Zabunu je izazvao problem sa zubima koji je imao 8. decembra.

- Njegovi simptomi su se pojavili nakon više slučajeva kod radnika na pijaci Huanan, zbog čega je jedna prodavačica morskih plodova bila najraniji poznati slučaj, sa početkom bolesti 11. decembra - navodi se u studiji.

Isti izvor ističe da je većina ranih simptomatskih slučajeva povezana s pijacom, posebno sa zapadnim delom gde su držani rakunski ili rakunoliki psi u kavezima, što pruža jak dokaz o poreklu, izvorištu pandemije na pijaci živih životinja. SZO je prošlog meseca predložila novi stručni panel za istragu izvora koronavirusa.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#korona

#koronavirus

#naučnik

#poreklo