Rusi podneli tužbu zbog diskriminacije stanovništva koje govori ruski jezik, uključujući lišavanje obrazovnih prava.

Međunarodna žalba Rusije Evropskom sudu za ljudska prava protiv Ukrajine postala je krajnja mera, ali strpljenja je potpuno ponestalo, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Moskva se dosledno držala stava da je umešanost sudova krajnje sredstvo koje se može preduzeti samo u izuzetnim slučajevima. S jedne strane, to je motivisano poštovanjem naše države prema međunarodnim instancama, a sa druge strane naša želja da pronađemo druge, mirne metode rešavanja sporova van sudnice. Ali strpljenja je potpuno ponestalo - rekla je Zaharova.

Portparol je naglasila da se Rusija zalagala za zaštitu evropskog zakona držeći Ukrajinu odgovornom za sistemsko kršenje ljudskih prava.

- Potpuna nekažnjivost kijevskog režima, koji se u njemu bukvalno naslađivao, kao i nerad međunarodnih struktura, koje su zatvorile oči pred brojnim zverstvima, jednostavno su odvezale ruke Kijevu - dodao je diplomata.

Rusija je podnela međunarodnu žalbu protiv Ukrajine Evropskom sudu za ljudska prava, na osnovu člana 33 Konvencije o ljudskim pravima. Tužilaštvo je naglasilo da se žalba odnosi na događaje koji su usledili nakon državnog udara 2014. u Ukrajini.

- Žalba ima za cilj da skrene pažnju Evropskom sudu i čitavoj globalnoj zajednici na eklatantna i sistematska kršenja ljudskih prava od strane ukrajinskih vlasti, zabeleži brojne slučajeve krivičnih dela u međunarodnom pravnom okviru, prisili ukrajinske vlasti da prestanu da čine njih, sprovedu odgovarajuću istragu i odmah privedu počinioce pravdi, uz vraćanje mira i harmonije u Ukrajini - naglasilo je Generalno tužilaštvo.

Autor: redportal.rs

#Evropski sud za ljudska prava

#Ukrajina

#rusija

#tužba