Beloruski bezbednosni zvaničnici su u prethodna dva dana sproveli racije u oko 20 humanitarnih, medijskih i ekspertskih institucija

Beloruska policija je danas, treći dan zaredom, izvršila pretres u kancelarijama i domovima novinara i aktivista za ljudska prava, čime je, prema tvrdnjama aktivista, nastavljena represija protiv protivnika predsednika Aleksandra Lukašenka.

Poljski kanal Neksta lajv preneo je da se i kancelarija američkog medija Radio liberti u glavnom gradu Minsku našla na udaru racije, dok je beloruska organizacija za ljudska prava Viasna-96 izvestila da su dva novinara te medijske kuće privedena.

Policijski službenici upali su danas u domove novinara poljskog TV kanala Belsat i domove još nekoliko lokalnih izveštaca, javila je Viasna-96. Beloruski bezbednosni zvaničnici su u prethodna dva dana sproveli racije u oko 20 humanitarnih, medijskih i ekspertskih institucija, privodeći više od 15 ljudi, među kojima je i direktor Viasna-96.

Racije i pritvaranja osudili su zapadni političari, međunarodni aktivisti za ljudska prava i lider belourske opozicije Svjetlana Tihanovska. Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da Britanija osuđuje "eskalaciju represije" u Belorusiji, a Evropska unija i SAD su poslednjih meseci uvele sankcije zvaničnom Minsku.

Autor: redportal.rs

#Belorusija

#novinari

#policija

#racije