Jamajka potencijalno može da zatraži milijarde funti u reparacijama

Jamajka planira da zatraži reparacije od Britanije zbog atlantske trgovine robljem u bivšoj britanskoj koloniji, kako javljaju zvaničnici iz vlade, mogli bi da zatraže i nekoliko milijardi funti.

Jamajka je bila centar trgovine robljem, prvo sa Špancima kasnije i sa Britancima koji su transportovali afrikance kako bi radili na plantažama šećernih trski, banana i drugih.

- Očekujemo pravdu u svakoj formi za sve nepravde koje su učinjene nad našim precima - rekla je Olivija Grandž, ministar sporta, omladine i kulture.

- Naši afrički preci su nasilno oteti iz njihovih domova i patili kako bi prisilno radili za benefite britanske imperije - dodala je.

Oko 600.000 afrikanaca je bilo poslato u Jamajku po dokumentima iz nacionalne biblioteke u Jamajci.

Britanija je osvojila Jamajku od Španije 1655. godine i tako je ostalo sve do nezavisnosti 1962. Država je i dalje deo komonvelta i britanski monarh je šef države.

Britanija je ukinula trgovinu robljem u svom carstvu 1807. godine a zvanično ukinula ropstvo 1834.

Kako bi kompenzovali vlasnicima, britanska vlada je pozajmila 20 miliona funti, vrlo veliku sumu novca za to vreme i platila kamatu tek 2015. godine.

Poziv za reparaciju je ideja Majk Henrija iz Jamajke, koji kaže da bi suma od oko 7.6 milijardi funti pokrila ceo period trgovine robljem.

- Tražim isti novac koji je plaćen vlasnicima da se plati i robovima - rekao je Henri iz Laburističke partije Jamajke.

Peticija ako bude odobrena bi'e poslata kraljici Elizabeti. Više od 15 miliona ljudi je bilo naterano u roblje u transatlantskoj trgovini kako kaže UN.

Autor: redportal.rs

#Britanija

#Jamajka

#reparacije

#ropstvo