Treću dozu primiće 144 dobrovoljca, uglavnom isti oni koji su učestvovali u prvom stadijumu ispitivanja vakcine.

Generalni direktor kompanije Fajzer Albert Borla tokom panel-diskusije, koja je emitovana juče, rekao je da će ljudima u borbi protiv koronavirusa verovatno biti potrebna i 3. doza vakcine, kao i da je moguće da će imunizacija biti potrebna svake godine, piše Daily Mail.

Borla je rekao da je njegova kompanija zajedno sa nemačkim partnerom Biontekom istraživanje u vezi sa 3. dozom vakcine započela još krajem februara.

- Postoje polio vakcine koje je dovoljno primiti samo jednom, a postoje i one protiv gripa koje se primaju svake godine. Koronavirus više liči na virus gripa nego na polio virus - zaključio je Borla.

Nedavna istraživanja pokazala su da je Fajzer vakcina uspešna u 90% slučajeva, nakon primljene 2. doze. Međutim, potrebno je više podataka da se utvrdi da li zaštita traje duže od 6 meseci.

Treća, jača doza vakcina imala bi za cilj zaustavljanje svih budućih sojeva virusa. Treću dozu primiće 144 dobrovoljca, uglavnom isti oni koji su učestvovali u prvom stadijumu ispitivanja vakcine.

U vakcini se koristi deo patogenog genetskog koda nazvan RNA ili mRNA, koji omogućava da telo prepozna koronavirus kada se čovek zarazi i napadne ga.

Autor: redportal.rs

#Albert Borla

#Fajzer

#Vakcina

#koronavirus

#vakcinacija