Muškarci, žene, devojčice i dečaci koje su zatvorili vladine ili provladine snage bili su podvrgnuti nehumanom tretmanu, mučenju, uključujući silovanje 😥

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija hiljade civila bilo je podvrgnuto nezamislivim patnjama, uključujući mučenje, sekusalno nasilje i smrt u zatvoru tokom rata u Siriji koji traje već 10 godina.

- Dokumentovano je bar 20 različitih metoda mučenja koje koristi Sirijska vlada - napisano je u izveštaju. U to spada i davanje električnih udara, paljenje delova tela, vađenja noktiju i zuba, lažne egzekucije, presavijanje zatvorenika u automobilsku gumu, razapinjanje ili bešenje pojedinca za udove na duži period, često u kombinaciji sa premlaćivanjem - napisano je u izveštaju.

Istražna komisija Ujedinjenih nacija je utvrdila da ima preko desetine hiljada civila koji su bili zatočeni, a kojima se ne može ući u trag.

Foto: Printscreen /dailymail.co.uk

Izveštaj tročlanog veća, zasnovan je na 2.500 intervjua koji su obavljeni tokom 10 godina, i na istragama koje su se sprovele u više od 10 pritvorskih objekata. Tokom istraga, otkriveno je da je gotovo svaka strana, posebno glavni igrači u sirijskom konfliktu, koja je kontrolisala deo teritorije Sirije činila teška kršenja ljudskih prava i najrazličitija zlostavljanja.

- Stotine hiljada članova porodica imaju pravo da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih. Ovi zatvorenici pretrpeli su nezamislivu patnju. Vlada je svesna šta se događa. Sudbina hiljade civila koje su Sirijske vladine snage prisilno zatvarali pre mnogo godina je nepoznata. Za mnoge se pretpostavlja da su umrli ili su pogubljeni - rekao je predsednik komisije.

Nezavisna međunarodna istražna komisija u Siriji je dobila zahtev da istraže i dokumentuju sva kršenja međunarodnog prava u zemlji od 2011. godine. Komisija je više puta optužila različite strane za ove zločine, a u nekim slučajevima i za zločine protiv čovečanstva.

Otkako je 2011. godine izbio građanski rat u Siriji, više od 387.000 ljudi je ubijeno, a preko milion je prisililjeno da napusti svoje domove.

Autor: dailymail.co.uk / redportal.rs

#Građanski rat

#Sirija

#mučenje

#rat

#silovanje

#zlostavljanje