Bio je to trenutak kada je srpska vojska bila bez hrane, odeće i obuće

Kolubarska bitka bila je najveća bitka srpske vojske u Prvom svetskom ratu koja je počela 16. novembra 1914. godine. Bitka je trajala mesec dana i završena je 15. decembra velikom srpskom pobedom.

Pre dolaska austrougarske vojske do Kolubare srpski vojnici su ostali bez hrane, odeće i obuće, promrzli i gladni i što je najgore, moral vojnika je bio u lošem stanju. Agonija je trajala već dugo, po blatu, mrazu, snegu i kiši vojnici su bili stalno u rovu pod neprijateljskom vatrom.

Srpska vojska je tada bila na korak od kraha, Austrougari su stigli do Kolubare, u Beču se već slavila pobeda, mediji su javljali o propasti Srbije... A onda je tada već stari kralj Petar sa oba sina sišao u rov i održao govor koji je održao iscrpljenim i umornim vojnicima:

Deco moja! Vi ste se zakleli da branite otadžbinu i svoga Kralja, ali ja vas razrešavam zakletve date meni, jer životi, i vaši i moj, pripadaju samo Srbiji za koju moramo sada pobediti ili umreti! Ja sam došao među vas da je, sa onima koji hoće da se bore za njenu slobodu, odbranimo ili poginemo! Sada je došlo vreme da mi branimo svoju zemlju, njive, ognjišta. Među vama ima i onih koji su posustali i zato svaki onaj koji ne može, neka slobodno odloži oružje i neka se vrati kući, ja mu praštam. Ostali, napred!

Ove reči su odzvanjale mnogo dalje od rova u kom su se srpski vojnici već dugo nalazili. Vojnici su se preporodili i nezaustavljivo su jurnuli na neprijatelja i potisnuli ga. Time je ostvarena najveća pobeda srpske vojske u ovom ratu, a o genijalnoj taktici slavnog vojvode Živojina Mišića i danas se priča u vojnim školama širom sveta.

Kolubarska bitka je ostala najznačajnija pobeda srpske vojske u Velikom ratu, a nemačke novine su posle ove bitke pisale: "Srbija je još jednom vaskrsla iz groba Kosova polja i iz Kolubarskog vrela crpiće tokom čitavog jednog veka gordu hrabrost za najveće bitke".

Autor: Istorijski zabavnik

#Kolubarska bitka

#Kraljevina Srbija

#austrougarska

#kralj petar