Preliminarni izveštaj Svetske zdravstvene organizacije

Preliminarni izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu koronavirusa preporučiće opsežnije traženje kontakata prvog poznatog pacijenta obolelog od kovid-19 u Vuhanu u Kini, kao i lanac snabdevanja gotovo desetak trgovaca na pijaci morskih plodova u Huananu, za koje se smatra da su imali ulogu u ranom širenju kovid-19 krajem 2019. godine.

Kako su za Si-En-En naveli istražitelji upoznati s nacrtom izveštaja, kineskim naučnicima je trebalo mnogo meseci da obave početni istražni posao o poreklu virusa. Oni su rekli da smatraju da je iznenađujuće i neverovatno da kineski naučnici nisu već uradili taj posao.

Preporuke komisije će se, između ostalog, baviti dvema ključnim linijama istrage, rekli su istražitelji upoznati sa nacrtom izveštaja za Si-En-En. Prvo će zatražiti dalji rad na istoriji kontakata pacijenta iz Vuhana koji se razboleo 8. decembra 2019. godine, što je prvi slučaj za koji su kineski naučnici i panel SZO naveli da je oboleo od COVID-19.

Identitet pacijenta nije javno objavljen, ali je, prema istražiteljima SZO, reč o kancelarijskom radniku 40-ih godina koji nije putovao na egzotične destinacije ili imao istoriju kontakata, a živeo je sa suprugom i detetom.

U preliminarnom izveštaju koji će biti predstavljen sledeće sedmice, odbor SZO će preporučiti neposrednu istragu lanca snabdevanja tržišta morskih plodova u Huananu, naveli su istražitelji upoznati sa nacrtom izveštaja.

Vođa misije SZO Peter Ben Embarek odbio je da prokomentariše detalje bilo kog daljeg traženja ili testiranja kontakata koji su potrebni. On je za Si-En-En rekao da je potrebno dalje istraživati.

Drugi naučnici su izrazili iznenađenje, pa čak i nevericu da Kina, očigledno, nije već sprovela dalje istrage, kako istorije kontakata prvog pacijenta, tako i lanca snabdevanja pijace u Huananu, koje je tražila SZO.

Autor: redportal.rs

#SZO

#koronavirus

#pandemija

#vuhan