Metrički sistem se ne može izbeći

Ako ste naučnik, student ili građanin bilo koje zemlje na svetu, osim Sjedinjenih Država, Mjanmara ili Liberije, metrički sistem ne možete izbeći.

Sistem koji sadrži metre, litre i kilograme usvojen je nakon Francuske revolucije, a osmislila ga je grupa francuskih naučnika u nastojanju da stvore sistem standardnih merenja (u to vreme, zahvaljujući lokalnim i regionalnim praksama, bilo je skoro 400 različiti načini merenja površina zemljišta u Francuskoj).

Ideje za racionalni, decimalni sistem merenja, izražen u višekratnicima od 10, postoje tek od 17. veka. Napuštajući stare kraljevske standarde, programeri metričkog sistema nastojali su da izraze sve u smislu logike i prirode. Jedan metar bio je desetomilioniti deo rastojanja između Severnog pola i Ekvatora; mililitar je bila zapremina jednog kubnog centimetra vode, čija bi težina bila jednaka jednom gramu. Prvi metrički sistem takođe je obuhvatao "stere", jednak zapremini jednog kubnog metra složenog ogrevnog drveta.

Metrički sistem nije odmah uspeo. Napoleon ga je ukinuo 1812, a vraćen je tek 1840. Do tada su ga druge zemlje počele usvajati, obično usled vlastitih političkih prevrata. Do sredine 20. veka, metri, kilometri i mililitri bile su standardne jedinice (gotovo) širom sveta.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#Metrički sistem

#kilogram

#liar

#metar