U velikoj meri se godišnjica obeležavala "na točkovima"

Ogromni problemi sa pandemijom koronavirusa naterali su vlasti u Iranu da umesto tradicionalnih mitinga organizuju proslavu "na točkovima". Hiljade automobila, motora i bicikala će prolazi kroz Teheran i druge iranske gradove kako bi se obeležila 42. godišnjica Islamske revolucije.

U Teheranu je već krenulo sa ovim mitingom i to sa 12 različitih tačaka iranske prestonice. Sva vozila se okupljaju na Trgu Azadi gde se tradicionalno obeležavaju godišnjice i veliki verski i državni praznici. Sinoć je organizovan veliki vatromet kod Milad kule u Teheranu.

Ulice u Teheranu su dekorisane velikim iranskim zastavama i balonima dok se širom iranske prestonice čuju revolucionarne i patriotske pesme. Takođe, prestonica je prepunjena slikama naučnih i vojnih dostignuća.

Predsednik Irana Hasan Rohani će održati televizijski govor u toku dana, a biće zanimljivo da se isprati šta će reći, s obzirom na najave prethodne godine da će u 2021. Iranci birati njegovog naslednika na predsedničkoj poziciji. Rohani je predsednik već 2 puna mandata.

U toku proslave godišnjice Islamske revolucije, često je moglo da se vidi i paljenje američkih zastava na glavnom trgu.

Islamska revolucija je usledila nakon širokog nezadovoljstva zbog vladavine Mohameda Reze Pahlavija. Kada se u januaru 1979. godine iz egzila vratio ajatolah Homeini, a vlada je pala već u februaru. U aprilu 1979. Iranci su glasali da postanu islamska republika, šiitska teokratija sa Homeinijem kao vrhovnim vladarom koji ima poslednju reč za sva dešavanja u državi.

Autor: redportal.rs

#1979

#Iran

#Islamska revolucija

#SAD