Kompanije Sikorski i Boing predstavile su novi američki helikopter

Kompanije Sikorski i Boing predstavile su novi američki helikopter Defiant X, koji je kandidat da bude izabran kao zamena za poznati blek houk helikopter.

Kompanije su objavile prljave prikaze Prkosnog Iks i video snimak na kojem se vidi kako obavlja zahtevne zadatke na bojnom polju - krstareći šumovitim jarugama sa podvešenim artiljerijskim topom, iskrcavajući trupe u borbenom sastavu itd.

Defiant X je zapravo izmenjena verzija helikoptera Defiant SB-1, prototipa koji je prvi put poleteo u martu 2019. godine.

IZVOR: YT / Team DEFIANT

Nova verzija helikoptera ima neke izmene, kao što su istureniji "nos", promenjena pozicija izduvne grane, drugačiji rep i bočni profil, kako bi bio smanjen termalni signal letelice i poboljšana aerodinamika.

Novi helikopter dobio je i drugačiji sistem točkova, pa sada ima jedan napred ispod nosa, a dva na sredini tela, za razliku od prethodnika, koji je imao dva na sredini i jedan točak ispod repa. Kako je saopšteno iz kompanija proizvođača, time je "poboljšana stabilnost, sletanje i taksiranje u borbi i sličnom okruženju".

pročitajte još

Raketa UBICA dronova

Glavni rotor koji se sastoji od dva propelera, kao i repni rotor sa osam krakova, ostali su gotovo neizmenjeni, osim manjih promena na glavčinama zbog aerodinamičnosti, rekao je Džej Meklin, direktor za razvoj kompanije Sikorski. Dodao je da su izmene urađene u konsultaciji sa američkom vojskom. Trenutno je 90% rotorskih letelica u američkoj vojsci zajednički produkt kompanija Sikoriski i Boing.

Iz ove dve kompanije nisu izneli podatke o performansama budućeg helikoptera, ali su naveli da će sigurno biti na nivou prethodnika.

Sikoriski i Boing, koji zajedno razvijaju oba helikoptera, ranije su naveli da je krstareća brzina Defiant SB-1 460 kilometara na sat, a dolet 424 kilometra. Zahvaljujući dizajnu sa dva koaksijalna rotora koja se okreću u suprotnom smeru, borbeni dolet je povećan za 60% u odnosu na standardne helikoptere, a maksimalna brzina za više od 180 kilometara na sat, saopšteno je iz tih kompanija.

Glavni konkurent Defiant X je Belov napredni tiltrotor V-280 Valor koji je rezultat zajedničkog programa višenamenske tehnološke demonstracije (JMR-TD) koji je vojska SAD pokrenula 2013.

Autor: redportal.rs

#Defiant X

#Helikopter

#SAD

#Vojska SAD