Kancelari grada razmatraju da erotski centar izmeste van centra

Vlasti grada Amsterdama u Holandiji ozbiljno razmatraju izmeštanje erotskog centra, odnosno ulice crvenih fenjera van gradskog centra, odnosno poznatog mesta koje svake godine privuče veliki broj turista po imeni De Valen.

Grupne posete ovom mestu su već bile ograničene u aprilu prošle godine, međutim, po svemu sudeći čitav ovaj deo će bit izmešten daleko od centra, budući da se očekuje da će se time u centru gradu smanjiti kriminal, kao i svi problemi koji su vezani za prodaju i konzumaciju narkotika.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema, koja je i glavni pokretač ove inicijative, kaže da je mera neophodna kako bi se grad očistio od problema koje uzrokuje rad ovih lokala.

- Mere nisu donete samo zbog smanjivanja problema koje uzrokuje upotreba narkotika, već se radi o mešavini raznih funkcija koje će se omogućiti posle ove mere. Tu pre svega mislim na bolju kontrolu reda, lakše kanalisanje turističke ponude za zaintresovane, veću raznovrsnost stanovništva koji su zainteresovani za život u centru, ali i povećanje njihovog broja - rekla je ona u izjavi za medije.

Početkom godine doneta je odluka o zatvaranju 166 radnji koje su se bavile prodajom kanabisa, što je bila pomalo neočekivana odluka, imajući u vidu da skoro 60 odsto turista dolaze u Amsterdam baš zato jer je u njemu legalna kupovina i konzumacija ovog opijata.

Halsema međutim, smatra da glavni grad ove zemlje treba da privlači turiste svojom ponudom na polju kulture i lepote, ali je dodala da će grad svakako ostati otvoren za sve, osim za kriminalce.

Za ovu promenu je najavljen i period tranzicije, a po svemu sudeći odluke će početi da se sprovode tek od 2022. Izgleda da će Amsterdam ostati onakav kakvim ga znamo samo u starim pesmama izvođača poput Riblje čorbe ili Slađane Milošević.

IZVOR: YT / EX YU ARHIV

Autor: redportal.rs

#Amsterdam

#Narkotici

#crveni fenjeri

#droga

#prostitucija

#ulica crvenih fenjera

#zabrana