Optička varka 🧐

Predstavljamo vam optičku iluziju iz 1985. godine koja pokazuje kako daltonisti vide boje. Iako je emitovana davne 1985. BBC je tek sad postavio na društvene mreže. Naime, na slici je britanska zastava, ali u žuto-zelenoj kombinaciji boja i na centru slike se nalazi crna tačka.

Gledajte u tačku 20 sekundi. Nakon toga slika nestaje, ali se većini ljudi čini kako se na beloj pozadini pojavila britanska zastava u crvenoj, plavoj i beloj boji.

Ova optička varka je objašnjena teorijom o 3 receptora. Ljudska mrežnjača sadrži 3 receptora za boju koji apsorbuju različite boje iz spektra.

IZVOR: TW / @BBCArchive

Kad se duže vreme gleda zelena boja, receptori za plavu i zelenu boju se umaraju i reaguju slabije nego obično na beli ekran, no receptori za crvenu, koji nisu bili u upotrebi, reaguju normalno.

Zato nam deluje da na beloj pozadini nakon 20 sekundi vidimo crveno. Istovremeno žuti deo slike umara receptore za crvenu i zelenu boju pa nam nakon 20 sekundi ostaje plava. Kad slika nestane, odnosno ostane bela pozadina, samo receptori za plavu boju rade normalno.

Ovim se pokazuje kako bi daltonisti mogli videti boje. Njihovi receptori su manje osetljivi na jednu od ove tri boje, ali mi zapravo ne možemo znati kako ih oni zaista doživljavaju.

Autor: redportal.rs

#Daltonisti

#Optička iluzija

#boje

#optička varka