Fraza ima zanimljivu priču iza sebe

Sigurno i sami ponekad kad vidite cenu nekog artikla ili namirnice kažete da košta kao Svetog Petra kajgana. Ipak, verujemo da većina ne zna zašto je ova kajgana bila skupa, iako svakako ne spada u skupa jela.

Po objašnjenju Milana Šipke, autora knjige Zašto se kaže?, priča koja prati ovu fazu ima zanimljiv tok. Naime, po staroj grčkoj legendi, dok je Sveti Đorđe bio živ, jedan momak mu je spremio kajganu i ostavio mu je u crkvi. Pre no što se budući svetac vratio, u crkvu su ušla četiri trgovca želeći da se pomole Bogu, međutim, nisu mogli da odole mirisu kajgane pa su je pojeli.

Tada je Sveti Đorđe učinio čudo tako da trgovci nisu mogli da izađu iz hrama dok sva četvorica nisu ostavili po jedan zlatnik na oltaru. Kada su konačno izašli, jedan od njih je rekao:

Sveti Đorđe, mnogo ti je skupa kajgana, nikad je više od tebe nećemo kupovati.

Od te priče je nastala grčka izreka Skupa li je kao kajgana Svetog Đorđa, koju smo onda mi usvojili, s tim što smo zamenili Svetog Đorđa - Svetim Petrom. Da li zato što je Sveti Petar poznatiji kod nas ili prosto jer je neko ko je tu priču kod nas pričao slučajno napravio lapsus, ne zna se.

Autor: redportal.rs

#Sveti Đorđe

#kajgana

#sveti petar