Inspirisana poezijom Branka Ćopića, izložba ima za cilj ne samo da predstavi priču iz ove poznate poeme, već i da približi istoriju jedne zemlje. 😍

U najnovijem izdanju emisije Nered na programu RED TV-a, istaknut je prilog iz Muzeja Jugoslavije, gde trenutno gostuje izložba pod nazivom Ježeva kućica. Voditeljka Anđela Ašanin je ekskluzivno predstavila deo postavke ove zanimljive izložbe, dok su autorke, Sara Sopić i Mirjana Slavković, podelile više informacija o procesu stvaranja same izložbe. 🧐👇

Foto: Printscreen YouTube / RED TV

Inspirisana poezijom Branka Ćopića pod nazivom Ježeva kućica, izložba ima za cilj ne samo da predstavi priču iz ove poznate pesme, već i da približi istoriju jedne zemlje. Jedna od autorki istakla je da su kroz ovu izložbu želele ispričati priču koja ide izvan samog teksta pesme, duboko prožimajući teme i događaje vezane za društveni kontekst.

Foto: Printscreen YouTube / RED TV

Samu izložbu su autorke podelile u dve celine. Prva je posvećena samoj priči i stvorena je u saradnji sa decom uzrasta od 5 do 10 godina, koja su, zanimljivo, poreklom iz Beograda, Zagreba i Sarajeva. Ova interaktivna celina ima za cilj približiti najmlađima značaj i lepotu umetnosti kroz priču o Ježu i njegovoj kućici. Drugi deo izložbe je posvećen životu samog pisca Branka Ćopića pružajući uvid u njegovu kreativnost i doprinos kulturnom nasleđu.

Foto: Printscreen YouTube / RED TV

- Ježeva kućica zauzima jedno posebno mesto u nematerijalnom nasleđu celog ovog regiona, i nama je to bilo veoma zanimljivo, da uzmemo jednu takvu priču, da vidimo šta ona može sve da nam kaže i da vidimo kako samo na osnovu istorije jedne priče možemo da ispričamo i istoriju jedne zemlje, pa je tako u Muzeju Jugoslavije ova izložba i njen pisac Branko Ćopić dobila važno mesto - rekla je jedna od autorki kroz razgovor sa Anđelom.

Detaljnije u videu ispod:

IZVOR: YT / RED TV

Autor: K.Đ.