OKEAN vode u tečnom stanju, a na kopnu lednici i glečeri? 🤔

Mars je enigma. Od rovera na površini i satelitskih snimaka iz orbite, znamo da je nekada davno na svojoj površini imao velike količine vode. Sa druge strane, dokaz ukazuju da je planeta bila poprilično hladna, čak i u dalekoj prošlosti - ali ne kao danas, kada je hladna pustara. Dve ideje isključuju jedna drugu, međutim sada istraživači menjaju ploči i počinju da govore da je Mars u prošlosti mogao biti i hladan, ali i voden u isto vreme. 🤔

Stoga, istraživači su se upustili u zadatak stvaranja modela koji objasnio enigmu kojoj svedočimo na Crvenoj planeti. Ako planeta nije bila topla i vlažna niti hladna i suva, da li možda postoji i treća opcija?

Nalaze svoje studije objavili su u časopisu Procedings of the National Academy of Sciences.

Njihov model imao je težak zadatak, morao je da objasni prisustvo okeana u severnoj hemisferi Marsa, koji je išao sve do polarnih regiona planete. Sa druge strane morao je da da i validnu tezu zašto su postojali glečeri i ledeni pokrivač u južnim visoravnima planete.

Naučnici su odmah registrovali prisustvo cunamija koji su tresli planetu u prošlosti. Da je okean bio zamrznut ovi cunamiji ne bi mogli postojati. Ali, sa druge strane, blaga klima bi omogućila transfer vode iz okeana ka zemlji kroz padavine. Stoga i hladni i vlažni uslovi su mogli postojati na planeti.

Tim je u svom istraživanju koristio napredni opšti cirkulatorni model da bi trasirao najvažnije parametre Marsa. Izračunali su da li je moguće da okean bude stabilan ako je prosečna temperatura na Marsu bila ispod 0 stepeni Celzijusa. Postavili su hipotezu u kojoj su na jugu bili ledom pokriveni platoi sa glečerima koji su se ulivali u okean. Kiša bi bila umereno česta i to najviše na obalama. Po ovom scenariju, površina okeana bi bila topla do 4,5 stepeni Celzijusovih, nikako tropska temperatura, ali opet dovoljno da voda ostane tečna.

Ključ opstanka ovakve hipoteze leži u vazduhu. Atmosfera na Marsu danas je tek 1% od one koja je na Zemlji. Ali u prošlosti bila je otprilike ista i činilo ju je oko 19% vodonika, dok je sve ostalo bio ugljen dioksid. U ovakvim uslovima, ova hipoteza tj. scenario bi mogli da funkcionišu. Sve prethodne analize su ukazale na postojanje mnogo debljeg sloja atmosfere, pre no što je potpuno oduvana sa planete konstantnim bombardovanjem čestica sa Sunca.

Model je doista ubedljiv i objašnjava sve enigmatične strane Crvene planete, ali mnogo više dokaza je potrebno da bi zaista razumeli kakav je bio Mars pre milijardu godina.

Autor: redportal.rs

#Crvena planeta

#LED

#Nauka

#istraživanje

#mars

#sunce

#tečno stanje

#voda