Ovo je čest problem sa kojim se roditelji susreću

Vrlo često se roditeljima dešava da njihovo dete na sred ulice ili tržnog centra počne da iskazuje prekomeran bes. U tim trenucima, većina roditelja se oseća osramoćeno, jer imaju percepciju o tome da će cela okolina misliti da im je dete nevaspitano i da nemaju nikakvu kontrolu nad svojim mališanom.

Međutim, ovakav stav je pogrešan, s obzirom da su preterani izlivi besa vrlo česta i normalna pojava u dečijem odrastanju.

IZVOR: YT / Telethon Kids Institute

Naime, sve ljudske jedinke, pa i deca, u toku dana sakupljaju u sebi određenu dozu stresa i tenzije, koju odrasli vremenom nauče da kontrolišu i kanališu. Međutim, za decu između 1. i 4. godine života kontrolisanje ovih emocija nije ni malo lako. Tačnije, deca u ovom periodu nisu dovoljno emotivno zrela kako bi iskontrolisala ovakva stanja.

Upravo zbog toga izlivi besa u nezgodnim situacijama i na nezgodnim mestima za roditelje vrlo su česta pojava kod male dece.

Instiktivna reakcija većine roditelja bila bi burna, kojom bi probali momentalno da utišaju svoje dete. Ali to je zapravo velika greška.

Postavlja se pitanje koja je najispravnija reakcija roditelja u ovakvim situacijama? Mi vam donosimo 5 saveta stručnjaka koji predstavljaju dobre smernice za sve sadašnje i buduće roditelje koji se nađu u ovakvim situacijama.

1) Ne vičite na dete.

Nemojte vikati na svoje dete u trenutku dok ima izliv besa, jer vas vaše dete u tom trenutku neće čuti. U tom stanju dete ne može razumeti niti konstatovati ono što mu govorite, pa će vaše vikanje potencijalnim prolaznicima samo pogoršati scenu, bez efekta na stišavanje deteta.

Tek kada se napad besa stiša detetu možete na lep način reći ono što imate i objasniti mu zašto je važno da uradi ono što ste od njega tražili.

2) Nemojte se smejati.

Na ovaj način omalovažavate osećanja svog deteta, što će loše uticati na njegov emotivni razvoj.

3) Bez imitacija i ruganja.

Dete bi od Vas moglo da usvoji obrazac izrugivanja koje bi moglo da primenjuje prema drugoj deci, što će mu otežati uspostavljanje socijalnih veza u odrastanju i sticanje prijateljstava.

4) Ne kažnjavajte decu u ovakvim situacijama!

Na ovaj način mogli biste učiniti da Vaše dete potiskuje osećanja u kasnijem životu.

5) Ne nudite nagradu kako bi dete prestalo sa nedoličnim ponašanjem.

Na ovaj način mogli biste naterati dete da usvoji obrazac manipulacije tuđim osećanjima, što takođe može negativno uticati na dečije sazrevanje i odrastanje.

U principu, u ovom slučaju, kao i u ostalim aspektima roditeljstva, najvažnija stvar jeste potpuna posvećenost roditelja svom detetu, kao i prenaglašeno roditeljsko STRPLJENJE u vaspitanju i stvaranju ispravnih ličnosti kod svoje dece.

Autor: redportal.rs

#Roditelj

#deca

#dečiji razvoj

#izliv besa

#odrastanje

#roditelji

#roditeljstvo

#saveti za roditelje