Posle Drugog svetskog rata novi Generalni urbanistički plan Beograda iz 1950. godine akcenat je stavio na širenje Beograda preko Save i izgradnju Novog Beograda.

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a odlukom Vlade Srbije od 29. januara, Centralna zona Novog Beograda dobila je status kulturnog dobra: prostorno kulturno-istorijske celine, saopštili su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Posle Drugog svetskog rata novi Generalni urbanistički plan Beograda iz 1950. godine akcenat je stavio na širenje Beograda preko Save i izgradnju Novog Beograda.

Nastupio je 10-godišnji period obeležen brojnim konkursima i radom, kako pojedinaca tako i projektantskih timova, što je rezultiralo izgradnjom prvih "eksperimentalnih" stambenih Blokova 1 i 2 (1958), a prema projektu arhitekte Branka Petričića. Potom je izgrađeno i preostalih 9 stambenih blokova Centralne zone prema projektima tima, koji su činili Leonid Lenarčić, Milutin Glavički, Milosav Mitić, Dušan Milenković i Uroš Martinović. Centralnu zonu Novog Beograda čini 9 simetrično raspoređenih blokova: 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29, 30.

Središnja tri bloka, 24, 25 i 26, nisu realizovani prema prvim detaljnim urbanističkim planovima i danas čine zaštićenu okolinu prostorne kulturno-istorijske celine. Ovi blokovi su originalno zamišljeni kao 3 glavna trga Novog Beograda, svečani, centralni i stanični, koji bi formirali Centralni prospekt između Železničke stanice Novi Beograd i Palate SIV-a, po kojem čitav prostor danas nosi naziv. Od ovoga se usled ekonomskih i političkih okolnosti ubrzo odustalo, pa je prostorom Centralne zone preovladalo stanovanje sa osnovnim funkcionalnim sadržajima.

Foto: Printscreen YouTube/beogradskonasledje.rs/Zavod za zašitu spomenika kulture grada Beograda

SLIKA: Centralna zona Novog Beograda

Moderna urbana struktura Centralne zone doprinela je kvalitetnom povezivanju istorijskih centara Beograda i Zemuna. S obzirom na njenu specifičnu poziciju, ova zona je od posebnog značaja ne samo za Novi Beograd već predstavlja i jedan od najznačajnijih delova šireg područja Beograda. Za urbanističku koncepciju i rešenja po kojima se realizuje Novi Beograd, Oktobarskom nagradom Grada Beograda za 1968. godinu nagrađene su arhitekte: Nikola Dobrović, Milorad Macura, Stanko Mandić, Miloš Somborski, Vido Vrbanić, Branko Petričić, Aleksandar Đorđević, Uroš Martinović i Milutin Glavički.

S internacionalnog aspekta, Blok 23 je uvršten u stalnu postavku Muzeja moderne umetnosti MOMA u Njujorku, i to od 2019. godine.

Autor: beogradskonasledje.rs / redportal.rs

#Centralna zona Novog Beograda

#Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

#kultura

#kulturno dobro

#novi beograd

#status kulturnog dobra