Govorimo o vašem zdravlju

Tahikardija u svom najnevinijem obliku povezana je sa ljubavlju, znate sada, leptiri u stomaku, čvor u vratu, srce spremno za pucanje i drugi takvi, ne tako hladni simptomi. Srce koje brže kuca doslovno, ima realnije uzroke, ponekad normalne, a ponekad zaista krive.

Jedan od glavnih razloga što se ovo događa je to što srce pokušava da zadovolji povećane telesne potrebe. Kada tahikardija potraje i razlog nije očigledan, posetite kardiologa zbog formalnosti zbog kojih nikada nećete požaliti. Govorimo o vašem zdravlju.

Foto: Unsplash.com

Evo nekoliko manje ozbiljnih - ili barem najneposrednijih - uzroka da vam srce ubrzano kuca kada ne radite napornu fizičku aktivnost. Najčešći razlozi zbog kojih imate tahikardiju kada ne trčite.

Treba ti gvožđe - Ako odete kardiologu, pregledaće vas, srce vam je dobro, nema kliničkog uzroka, žena ste i hematokrit ili feritin (ili još češće, oboje zajedno) je nizak, možda ćete morati povećava unos gvožđa. Opšti test krvi će dati odgovore. Simptom je anemije zbog smanjenog protoka kiseonika u srce. U pratnji osećaja umora.

Da li imate tahikardiju? Možda je vaša anksioznost pokucala na vrataStres je stanje koje deluje organski i ogleda se u raznim reakcijama. Jedna od njih, tahikardija, koju može izazvati stresan svakodnevni život ili vrlo neprijatna situacija, ali čak i izuzetno prijatna situacija koja vas „uznemirava“. Stres ubrzava cirkulaciju krvi, brzinu disanja, stimuliše lučenje hormona nadbubrežnim žlezdama, a nervni sistem je neposredna žrtva, a manifestuje se porastom brzine otkucaja srca i otkucaja srca. Potreba za smirivanjem je suštinski važna.

Foto: Unsplash.com

Ako imate tahikardiju, možda nećete dobiti dovoljno sna - Odgovara nervozi izazvanoj stresom, uzbuđenje koje osećate kada se ne odmorite dovoljno. Adrenalin se povećava kada je san manji od normalnog i potreban (7-8 sati dnevno). Ništa se nije dogodilo preko noći, ali ako je nesanica česta i spavanje nije zamenjeno, onda se srce žali.

Preterali ste sa kafom - Prekomerna konzumacija kafe, naročito organizma koji posti, dovodi do izvanrednog stezanja miokarda, što vas stiže kao tahikardiju ili aritmiju. Kafa je najbezbolniji uzrok, jednostavno postoji šansa da se preplašite i dovedete do malog napada panike. Naravno, sve se to pogoršava kada ne znate. Ako znate da vas kafa pod određenim uslovima može pokvariti, ograničiti, uživati u njoj punog stomaka ili je uopšte izbeći.

Foto: Unsplash.com/Christiana Rivers

Autor: redportal.rs

#stres

#tahikardija

#zdravlje