Nije dovoljno da se pije mnogo vode

Sigurno ste primetili da posle neke hrane imate neodoljivu potrebu za vodom 🧊. Ta žeđ vas tera da uzimate čašu vode jednu za drugom. Stručnjaci upozoravaju da ukoliko želimo da naš organizam bude hidriran, nije dovoljno samo da pijemo puno vode, već i da vodimo računa o unosu određenih namirnica, piše Magazin Novosti.rs.

Foto: pexels.com

Studija koju su sproveli američki nutricionisti pokazala je neverovatnu činjenicu da 75% ljudi pati od hronične dehidratacije 🤯🤯🤯. Verovatno ste čuli da treba smanjiti unos namirnica sa visokim sadržajem natrijuma i soli, ali tu se spisak ne završava. Dehidrataciju može izazvati i druge vrste hrane 👇🏻👇🏻👇🏻:

SUŠENA ĆURETINA

Sušena ćuretina jeste bogata proteinima, tako da je dobra opcija za one koji su na proteinskoj dijeti. Ali visok sadržaj proteina i so koja je neizostavni sastojak isušiće vaše telo. Zato je preporučljivo da uzimate manje porcije i količine.

TESTA OD CELOG ZRNA

Iako testo i testenine od celog zrna mnogi koji vode računa o ishrani vole da konzumiraju, treba obratiti pažnju na ostale stvari. Ovo testo sadrži natrijum za "povećanje zapremine" i sprečavanje fermentacije testa. Veće količine natrijuma izazivaju jači osećaj žeđi koju osećate. Ove namirnice sadrže vlakna koja brzo apsorbuju vodu i tako oduzimaju vodu vašem organizmu.

KOFEIN

Najnovije studije su pokazale da kofein može ubzati dehidrataciju organizma. Zbog toga se i preporučuje da se uz šoljicu kafe uzme i čaša vode, ali i da više pijete vode tokom dana.

SOJA SOS

Kao i kod prethodnih namirnica, i soja sos sadrži dosta natrijuma u sebi koja nesumnjivo vodi do dehidratacije.

ENERGETSKA PIĆA

Ova pića su najčešće konzumirana nakon treninga kako bi se brzo obnovio balans soli u telo. Neizostavni sastavak ovih pića je natrijum, pa se zato preporučuje voda sa limunom kao zdraviji izbor.

Autor: magazin.novosti.rs

#dehidratacija

#namirnice

#voda