Brojna blagotvorna dejstva

Zdravstveni benefiti cimeta odavno su poznati, pa zato i ne čudi što i ulje od ovog začina ima brojna blagotvorna dejstva po naše zdravlje, piše Magazin Novosti.rs.

JAČA IMUNITET 💪🏻

Zbog antioksidanata, ali i mangana, kalcijuma, vlakana i gvožđa, cimetovo ulje jača imuni sistem. Uz to, ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

STABILIZUJE ŠEĆER U KRVI 😎

Studije su pokazale da konzumiranje suplemenata cimeta 2 puta dnevno 90 dana poboljšava nivo hemoglobina A1C, kod onih koji pate od dijabetesa. Cimetovo ulje ima iste benefite kada je stabilizacija nivoa šećera u krvi u pitanju.

SMANJUJE NAPADE GLADI 😏

Samo 2 kapi cimetovog ulja razmućenog u toploj vodi umanjuju želju za prejedanjem, naročito noću. Isti efekat ima i sam miris cimetovog ulja, ukoliko ga lagano udišete pre samog obroka. Cimetovo ulje smanjuje apetit i sprečava prekomeran unos hrane.

BRŽE ZARASTANJE RANA 🤗

Iako su studije pokazale da ulje od cimeta ubrzava zarastanje rana, ono takođe sadrži sastojke koji mogu da izazovu iritaciju. Zato ne nanosite ulje direktno na kožu, već ga koristite u vidu obloga.

BOLJE VARENJE 🧐

Ispijanje tople vode sa nekoliko kapi cimetovog ulja ubrzava varenje i sprečava pojavu zatvora.

GLJIVIČNE INFEKCIJE 😳

Zbog sastojaka koje sadrži, cimetovo ulje umanjuje gljivične infekcije na koži i noktima. Međutim, isto kada je u pitanju i zarastanje rana, ulje ne nanosite direktno na kožu.

BOLESTI DESNI 😵

Cimetovo ulje ima antibakterijsko dejstvo koje sprečava pojavu karijesa i bolesti desni. Nekoliko kapi ulja pomešajte sa pastom za zube ili pak samo na četkicu nanesite ulje i umasirajte ga u desni i zube.

Autor: magazin.novosti.rs

#Ulje

#blagodeti

#pogodnosti

#ulje cimeta