Intervju još uvek pokreće brojna pitanja

Jedna od najdramatičnijih stvari koje su naveli princ Hari i Megan u intervjuu sa Oprom Vinfri bila je ta da njihov sin Arči nije dobio titulu princa verovatno zbog boje kože.

Arči, sin vojvotkinje i princa, sedmi je u liniji za preuzimanje kraljevskog trona. Za razliku od Harijevog sina, deca njegovog starijeg brata Vilijama nose titule princa ili princeze (Džordž, Šarlot i Luis).

Megan je rekla da su "oni" u toku njene trudnoće govorili da "ne žele da Arči bude princ zato što bi to odstupalo od protokola". Dalje Megan navodi da bi to mogao da bude slučaj da prvi član porodice druge rase ne nosi titulu koju nose i drugi unuci.

Kraljica Elizabeta ima 9 unučadi, uključujući i Arčija. I nisu svi prinčevi i princeze, izuzev troje dece princa Vilijama koji je drugi u liniji za preuzimanje prestola i od koga se očekuje da će jednoga dana postati kralj Velike Britanije.

Dekret koji je doneo kralj Džordž V 1917. godine ograničio je broj titula princa i princeza na decu kraljeva ili kraljica, decu monarhovih sinova, kao i na najstarijeg živog sina najstarijeg sina princa Velsa (ko razume shvatiće 😁).

Kraljica Elizabeta ima moć da nametne pravila i zakone. Tako je u 2012. godini donela dekret kojim se određuje da su sva deca princa Vilijama i njegove žene Katarine prinčevi ili princeze.

Međutim, Arči je po rođenju nosio titulu, ali nije bio princ. On je po rođenju postaor lorda i njegovo puno ime je glasilo Lord Arči Mauntbejten Vinzdor. Nakon izvesnog vremena, javnost je došla do saznanja da su Hari i Megan odlučili da Arči ne nosi titulu lorda.

Autor: redportal.rs

#Bakingemska palata

#Intervju Megan i Hari

#Kraljica Elizabeta

#Opra VInfri

#Oprah

#Velika Britanija