Opasnost se krije tamo gde ne možete ni da zamislite

Iako je brak ranije predstavljao početak zajedničkog života partnera mnogi parovi danas se sve češće odlučuju na zajednički život pre venčanja, a ima onih koji se nikad i ne venčaju. Zbog toga psiholog Elena Kuzmanović se potrudila da objasni kako da na najlakši način započnemo zajednički život.

- Često je razlog to što ne smatraju da će papir nešto promeniti, ali i iz možda nesvesnog animoziteta prema tradicionalnoj bračnoj zajednici koja nema danas dovoljno dobru reputaciju. Verovatno se životom u vanbračnoj vezi partnerima ostavlja utisak slobode izbora i jednostavnijeg rastanka - kaže Elena Kuzmanović, psiholog i psihoterapeut i dodaje:

- Opasnost se krije u očekivanju da se naš život ni na koji način ne promeni u zajednici sa partnerom. Jedan ili oba partnera pokušavaju to često da održe negujući navike od pre stupanja u zajednicu, intenzivno izlaze, organizuju vreme isključivo prema svojim potrebama, pa onda dolazi do konflikta, jer ipak postoji obaveza prema partneru i domu, veća nego ranije.

Ona je dodala da je zrelost ključna.

– Mislim da je od kompatibilnosti važnija zrelost osobe da se nosi sa svim promenama i da bude spremna da radi na odnosu. Veliki broj ljudi teškoće u odnosu skuplja kao vrstu dokaza nekompatibilnosti, bez pokušaja da radi na tim problemima i bez svesti da se zapravo gradi dobar odnos. Potrebno je da postoji ljubav i dobra volja kao osnova, ali iza toga sledi veliki rad.

Autor: redportal.rs

#Sreća

#devojka

#ljubav

#momak

#muž

#unistavanje ljubavi

#veza

#žena