Poručuje nutricionista

Ukoliko se borite sa viškom kilograma i ne znate više šta da učinite i kako da se hranite, bitno je samo da smanjite unos ugljenih hidrata i šećera.

Ova dijeta potiče od nitricioniste i fitnes instruktora po imenu Horhe Kruz koji smatra da glavni uzrok gojaznosti ne leži u količini unetih kalorija, već u količini pogrešnih kalorija koje svakodnevno unosimo.

Problem nastaje kada unosimo hranu koja se pretvara u šećere, a to su ugljeni hidrati. Veoma je bitno lučenje insulina i njegova uloga u procesu mršavljenja. Što više šećera unosimo u organizam, to se povećava lučenje insulina, hormona koji sprečava pretvaranje masnih naslaga u energiju. Taloženje masti dovodi do stvaranja sala i viška kilograma.

Nije nemoguće smršati i do 8 kilograma za samo 2 nedelje. Potrebno je samo da ograničite unos namirnica koje su bogate ugljenim hidratima, odnosno šećerima. Radi ubrzavanja metabolizma, preporuka je da imate tri glavna i dva međuobroka.

Ono što je isključivo važno je da ubrzate metabolizam tako što ćete imati 3 zdrava obroka i 2 međuobroka.

Ono što je najbitnije u ovoj dijeti je da nema zabranjenih namirnica i osećaja gladi.

Foto: Unsplash.com

Kruz preporučuje da posebno obratite pažnju na ugljene hidrate, jer oni sadrže skrivene šećere. Najbolji način da izračunate njihovu kalorijsku vrednost, jeste da gramažu ugljenih hidrata pomnožite sa četiri. Tako ćete dobiti količinu šećera u kalorijama, koju ta hrana sadrži. 

Najbolji izvori zdravih masti su: maslinovo i ulje od semena lana, avokado, orašasti plodovi, puter od kikirikija, tunjevina, losos, haringa. Preporučuje se hrana koja je bogata vlaknima zato što vlakna predstavljaju klučni faktor za sagorevanje sala. Vlakna imaju spodobnost da nepotrebne sastojke izbace iz ogranizma, umesto da se pretvaraju u masti.

Autor: redportal.rs

#dijeta

#hrana

#nutricionista

#višak kilograma

#zdravlje