Kao Stoltenbergov naslednik pominje se i albanski premijer Edi Rama

Jensu Stoltenbergu, aktuelnom generalnom sekretaru NATO, mandat ističe u septembru 2023. godine, što je već sada pokrenulo razmišljanja o njegovom nasledniku na mestu prvog čoveka Alijanse.

Iako je još rano govoriti o konkretnim imenima, postoje pretpostavke da bi mnoge članice sa simpatijama gledale na ideju da jedna žena prvi put dođe na mesto generalnog sekretara NATO. U tom smislu, postoji mogućnost da to bude nekadašnja britanska premijerka Tereza Mej, ali i bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kolinda je od 2015. do 2020. godine bila na dužnosti predsednice Republike Hrvatske, a trenutno je član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ono što je preporučuje za ovu funkciju, jeste bogato diplomatsko iskustvo: bila je pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju, ambasador Hrvatske u SAD, ministarka spoljnih poslova i ministarka za evropske poslove.

Druga imena koja se trenutno pominju, jesu bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, estonska premijerka Kaja Kalas i albanski premijer Edi Rama.

Autor: redportal.rs

#Generalni sekretar NATO

#Kolinda Grabar Kitarović

#NATO

#jens stoltenberg