Albanski premijer lobira za Otvoreni Balkan

Albanski premijer Edi Rama kritikovao je u Tirani, gde je održan sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel sa liderima Zapadnog Balkana, prištinske vlasti zbog toga što ne podržavaju „Otvoreni Balkan“, ocenivši da su podlegli teorijama zavere.

Rama je rekao da Merkelova s pravom kaže da bi šest zemalja trebalo da potpišu sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu.

- Prepreka za brže kretanje je u tome što Srbija nije prihvatila slobodno kretanje ljudi jer je imala predrasudu da bi, ako uvedemo slobodu kretanja, slobodno kretanje između Kosova i Albanije bilo zagarantovano. Danas je neverovatno da Kosovo ovo ne koristi za sebe, već od toga pravi teorije zavere - kazao je Rama, preneo je Tanjug.

Albanski premijer je ponovio da inicijativa „Otvoreni Balkan“ nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom, već oruđe regiona za implementaciju Balkanskog procesa.

Sastanku u Tirani prisustvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Autor: sputnik.rs

#Angela Merkel

#edi rama

#ispred merkelove

#kritikovao

#prištinu