Cena nafte na globalnom tržištu zbog geopolitičkih odnosa i visoke potražnje vrtoglavo raste

SARAJEVO: Jutros u Sarajevu nema gužvi na benzinskim pumpama, a cene goriva su ostale iste, javljaju Nezavisne.

Najavljeno poskupljenje koje su objavili pojedini mediji izazvalo je u četvrtak uveče paniku i blokadu svih pumpi ne samo u Sarajevu nego i u većem delu Federacije Bosne i Hercegovine.

- Radio sam noćnu smenu na benzinskoj pumpi. Do 21 čas bilo je sve uobičajno, a onda su se počeli stvarati redovi za gorivo. Od kupaca smo saznali da je za petak najavljeno ogromno povećanje cena goriva. Neki su govorili da će cene rasti i na preko 4 KM po litri. Imali smo slučaj da su tokom noći neki kupci dolazili sa kamionima natovarenim buradima kako bi se opskrbili gorivom. Međutim, do kraja moje radne smene nije se desilo ništa. Cene su i dalje iste, a koliko znam, neće biti značajnih korekcija ni tokom dana. Izgleda da je bila lažna uzbuna. Već oko ponoći gužve su počele da jenjavaju - rekao je za Nezavisne radnik jedne od benzinskih pumpi u Sarajevu.

Cena nafte na globalnom tržištu zbog geopolitičkih odnosa i visoke potražnje vrtoglavo raste, pa se pojavila informacija da će dobavljači od danas u Bosni i Hercegovini nabavnu cenu plaćati već 3 marke.

Spoljnotrgovinska komora BiH potvrdila je da će za građane cene biti uvećane za 10-15 feninga, a kasno sinoć oglasio se i resorni ministar u Vladi Federacije BiH.

- Cene goriva neće ići na 4 KM. Cene mogu biti povećane u trenutnom proseku - rekao je ministar trgovine Federacije BiH Zlatan Vujanović.

Autor: nezavisne.com / Vedran Radenović

#Cene

#Sarajevo

#gorivo

#pumpe