Barel nafte je sada ponovo na 60 dolara

Za mesec i po dana, odnosno od početka marta pa do danas, cena goriva u Srbiji je porasla od 5 do 7 dinara po litru. Tvrdi se da je to posledica skoka cena sirove nafte na svetskom tržištu u prethodnom periodu.

Kako piše Blic, poznavaoci prilika tvrde da bi s obzirom na trenutna dešavanja na tržištu, realnije bilo očekivati određeno pojeftinjenje goriva, s obzirom da se cene nafte kreću silaznom putanjom.

Prvom polovinom marta bezolovni benzin je koštao 145 dinara, a danas je 150. Evrodizel je 157 dinara, a pre više od mesec dana je bio 152. Kod goriva sa aditivima, cena goriva je skočila za 7 dinara.

Pored skoka cene goriva, došlo je i do uvećanja akciza za 0,9 dinara po litru, a pošto to automatski znači i više novca za PDV, cena goriva već u tom trenutku je skočila za dinar po litru.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, navodi da na cenu goriva u Srbiji utiče tržište, nacionalno, regionalno i globalno:

Posmatrajući kretanje cene benzina i dizela od početka 2020. godine do 5. aprila tekuće, vidi se da se cene smiruju i da će se zaustaviti na ovom nivou

Autor: Blic / redportal.rs

#Cena goriva u srbiji

#Srbija

#cena nafte

#gorivo