Da li će i kada prestati maltretiranje gostiju po Hrvatskoj?

Da se u Hrvatskoj ne može da se bude drugačiji i da oni nisu odmakli dalje od perioda 1930-ih, 1940-ih, fašizma i nacizma govori i ovaj ne tako čudni incident kada je u pitanju Split, a koji se dogodio nedavno u gradu pod Marjanom.

Hrvat koji je došao iz Belgije na odmor u rodnu zemlju sa ženom koja je tamne puti jer dolazi iz Kameruna ostao je zaprepašćen činjenicom da su Splićani toliko ekstremni u svojoj netrpeljivosti prema različitostima.

Kako prenosi Slobodnadalmacija.hr rasistički napad je doživela supruga Roberta Treselja koji je rođen u Splitu, ali ceo život živi u Belgiji i tamo je cenjeni arhitekta, urednik najpoznatije stručne revije, član belgijskog Veća kulture i predsednik Komore Arts plastiques.

- Pre 5 godina sam se venčao s Alvinom, koja je poreklom iz Kameruna.Supruga mi je putovala po celoj Evropi i po svetu. Bila je već 4 puta po Hrvatskoj, od Opatije do Cavtata, i na žalost, potvrđuje se da je istina ono što crni turisti pišu po društvenim mrežama. Mnogi od njih svedoče o neugodnim situacijama kojima su u Hrvatskoj bili izloženi samo zbog svoje tamne puti - govori Robert Treselj. 

- Pre par godina sam bio s obitelji na večeri u splitskoj konobi Fife. Bili smo rođak, ja, naše supruge, deca i moj otac. Za stolom smo govorili francuski. Bilo je kasno i restoran nije bio prepun. Gostu sa susednog stola se nije dopadalo da jedna crnkinja deli isti prostor s njim, pa je počeo počeo da nas vređa i psuje. Kad je shvatio da smo domaći, postao je još žešći. Moj otac, pravo splitsko mandrilo, mu je u tren skočio za vrat. Konobari su ih rastavili i diskretno izveli gosta iz restorana. Izvini su nam se zbog događaja - prepričao nam je arhitekta scenu iz restorana.

Autor: Slobododna Dalmacija

#Belgija

#Rasizam

#split