Raširili novčanice po celoj Hrvatskoj

Trojac koji je nabavljao i dilovao lažne kune proglašen je krivim i osuđen na višegodišnje zatvorske kazne, ali u zatvor neće ići.

Mozak operacije bila je Mateja (31) iz Zagorja, zaposlena majka 2 male dece, koja je u Sloveniji, Zaprešiću i Svetom Križu Začretju u prvoj polovini 2015. nabavila ukupno 421.500 lažnih kuna u apoenima od 500 i 1000 kuna. Potom ih je u više navrata predala Saši, a on Draženu, ali i drugim nepoznatim osobama.

No, deo lažnih novčanica predala je i nepoznatom muškarcu s kojim je, kako je ispričala na sudu, spojio bivši dečko, a na dogovorenu primopredaju u trgovački centar Roses fashion outlet u kafić Maxxx, a kasnije i na parkiralište West gatea, odvezao zet. Bila je to kobna greška.

Kako se navodi u presudi, Mateja je u junu 2015. u 3 navrata tajnom policijskom istražitelju, ništa ne sumnjajući, predala ukupno oko 260.000 lažnih kuna, za što joj je policajac dao 38.000 pravih kuna. Nakon što se riješila svog dijela lažnih novčanica, nabavila je laserski printer jer je htjela nastaviti ‘biznis’.

Uhapšena je u koordinisanoj akciji više policijskih uprava. Zajedno sa njom su sredinom jula 2015. pali su i informatički stručnjak Saša (34) i konobar Dražen (40), obojica iz Zaprešića.

Kako prenosi Danica.hr Mateja je osuđena na 2 godine i 11 meseci zatvora, od čega samo na 11 bezvuslovno, ali ni tu kaznu neće morati da odsluži jer je toliko provela u istražnom zatvoru. Istu je kaznu dobio i njen saradnik Saša, koji takođe zbog boravka u istražnom zatvoru više neće morati da bude u zatvoru. Dražen, kom je poznanik Saša bio predao lažne novčanice je kasnije vratio više od polovine jer nije mogao nikom da ih ‘uvali’, osuđen je godinu ipo zatvora, od čega 6 meseci bezvuslovno.

Autor: Danica.hr

#Hrvatska

#kune

#novac