Pacijent je hospitalizovan u bolnici u Tetovu i imao je komorbiditete, uključujući hroničnu bolest bubrega, kardiomiopatiju i hipertenziju

62-godišnji pacijent koji je juče preminuo u Tetovu od posledica komplikacija koronavirusa, primio je dve doze vakcine Sinofarm, što je zvanično potvrdila opšta bolnica u Tetovu za Slobodan pečat.

- Da, pacijent je primio dve doze vakcine. Vakcinisan je sa Sinofarmom. Prvu dozu primio je 17. maja, a drugu dozu 7. juna. Pacijent je hospitalizovan u bolnici u Tetovu i imao je komorbiditete, uključujući hroničnu bolest bubrega, kardiomiopatiju i hipertenziju. Došao je u bolnicu sa groznicom i rutinski smo ga testirali na kovidijum i bio je pozitivan, rekao je dr Gzim Nuredini iz Opšte bolnice u Tetovu za Slobodan pečat.

Kako je u nedavnoj izjavi za Slobodan pečat objasnio dr Aleksandar Petličkovski sa Imunološkog instituta, vakcini Sinofarm treba devet nedelja od prve doze dok se ne uspostavi potpuni imunitet.

- Vakcina Sinofarm, što je opšte pozanto, sadrži mrtav virus i stvara imunitet malo duže od američkih vakcina, a građani treba da budu oprezni između dve doze i nekoliko nedelja nakon druge doze. Kompletni imunitet koji se razvija u vakcini Sinofarm postiže se 6 nedelja nakon druge doze. Prilično je dug period, odnosno 9 nedelja od početka vakcinacije da bi se postigla maksimalna efikasnost - rekao je Petličkovski.

Preminuli iz Tetova drugu dozu dobio je 7. juna, što znači da je od druge doze prošlo osam nedelja.

Autor: redportal.rs

#SMRT

#Severna Makedonija

#Sinofarm

#pacijent