Ova mešavina kafe za koju je AI izabrao četiri vrste zrna je krajnji rezultat zajedničkog projekta Kaffe, treće najveće pržionice kafe u Finskoj, i lokalne konsultantske kuće za AI, Elev

Pržionica kafe sa sedištem u finskoj prestonici predstavila je mešavinu kafe koju je razvila veštačka inteligencija, u okviru probnog projekta koji za cilj ima da pomoću tehnologije olakša poslove u sektoru koji tradicionalno neguje ručni rad.

Ova nordijska zemlja sa 5,6 miliona stanovnika godišnje konzumira najviše kafe na svetu, 12 kilograma po glavi stanovnika, prema podacima Međunarodne organizacije za kafu. Stoga je sasvim prikladno da baš u Helsinkiju pržionica kafe Kaffa lansira ovakav proizvod pod nazivom AI-conic.

Ova mešavina kafe za koju je AI izabrao četiri vrste zrna je krajnji rezultat zajedničkog projekta Kaffe, treće najveće pržionice kafe u Finskoj, i lokalne konsultantske kuće za AI, Elev.

- Koristeći modele slične ChatGPT-u i Copilotu, AI je zadužen za kreiranje mešavine koja bi idealno odgovarala ukusima ljubitelja kafe, pomerajući granice uobičajenih kombinacija ukusa - izjavio je predstavnik Eleva.

Direktor i osnivač Kaffa pržionice, Svante Hampf, izjavio je da su zajedno sa Elevom želeli da testiraju kako AI i njegovi različiti alati mogu pomoći u prženju kafe, tradicionalnom zanatskom zanimanju koje se u Finskoj visoko ceni.

- Mi smo AI-u dali opise svih naših vrsta kafe i njihovih ukusa i zadužili ga da stvori novu, uzbudljivu mešavinu- rekao je Hampf, dok je predstavljao AI-conic na Festivalu kafe u Helsinkiju, koji godišnje okuplja pražionice i ljubitelje kafe.

Pored toga što je izabrao svoju mešavinu zrna iz Brazila, Kolumbije, Etiopije i Gvatemale, AI je kreirao i etiketu pakovanja kafe i detaljan opis ukusa navodeći da je AI-conic "dobro izbalansirana mešavina slatkoće i zrelog ploda."

Hampf je priznao da je bio iznenađen što je AI "pomalo čudno" odlučio da napravi mešavinu od četiri različite vrste zrna kafe, a ne uobičajene dve ili tri koje omogućavaju razlikovanje ukusa iz različitih porekla.

Nakon prvog test prženja i testiranja na slepo, stručnjaci za kafu u Kaffi su se, međutim, složili da je mešavina uz pomoć tehnologije savršena i da nije bilo potrebe za ljudskim prilagođavanjima.

Prema rečima portparola Eleva, Anttija Merilehtoa, "AI-conic je opipljiv primer kako AI može uneti nove perspektive iskusnim profesionalcima" dok nudi ljubiteljima kafe nove ukuse.

Autor: Reportal.rs