Bič pliz 😂

Društvena mreža Fejsbuk je ukinula nalog francuskog gradića Bitche, koji se nalazi u departmanu Mosele na severoistoku Francuske. Ovaj grad je poznat po opsadi tokom francusko-pruskog rata 1870-ih. Njegove stanovnike, kojih ima oko 5.000, zovu bitchois.

Razlog zbog Fejsbukove odluke je baš naziv ovog gradića. Naime, zbog kršenja Fejsbukovih algoritama 19. marta su izbrisali njihov nalog na ovoj mreži, kako izveštava The Local. Celo ovo područje je poznato kao Pais de Bitche (zemlja bitchea) ili Bitscherland na nemačkom. Nakon što je Fejsbuk ukinuo Bitche, ostali gradovi u okolini koji su sadržali u nazivu tu reč su promenili nazive stranica da bi izbegli ukidanje.

Gradonačelnik Benua Kifer je tom prilikom izjavio:

- Čini se da ime našeg grada pati od loše interpretacije... Najneverovatnije je što je Fejsbuku trebalo toliko vremena da to ispravi. Generalni direktor Fejsbuka Francuske upravo me je lično kontaktirao kako bi mi rekao da je stranica Ville de Bitche ponovo objavljena i izvinio se zbog prouzrokovanih neprijatnosti.

Kifer je nakon toga pozvao Marka Zakerberga, vlasnika kompanije Fejsbuk i generalnog predsednika Fejsbuka Francuske da posete grad i njegovu tvrđavu.

- Zajedno možemo odati počast na sunarodnike i naše američke prijatelje koji su pod zastavom 100. pešadijske divizije došli iz Južne Karoline da oslobode naš grad: oslobodioci koji su se s ponosom nazivali sinovima Bitche - rekao je Kifer.

View this post on Instagram

A post shared by Mediavenir (@mediavenir)

IZVOR: IG / mediavenir

Autor: redportal.rs

#Bitche

#Bič

#Fejsbuk

#Francuska

#francuski grad Bitche