Nadaju se boljim odnosima i manjoj tenziji

Bilateralni odnosi su se dramatično pogoršali tokom Trampovog mandata. Od Bajdena se očekuje da nastavi pritisak ali da ima tradicionalniji odnos sa Pekingom.

- Poslednjih godina, Trampova administracija, posebno (bivši državni sekretar) Pompeo je postavio previše mina koje treba skloniti, spalio previše mostova koje treba obnoviti, oštetio previše puteva koje treba popraviti - rekla je potparol Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing

- Verujem ako se obe države potrude, dobri anđeli će trijumfovati nad zlim snagama - dodala je Hua.

Tajvanski de fakto ambasador u Vašingtonu je bio na inauguraciji Bajdena sa zvaničnom pozivnicom, što govori da će nova administracija nastaviti jaku podršku Tajvanu koju je Tramp zagovarao.

Nova administracija je takođe kritikovala potez Kine da se sankcionišu pripadnici Trampovog tima, kao što je Pompeo, ubrzo nakon što je Bajden zvanično stupio kao predsednik.

Hua je branila sankcije i potvrdila poziciju Kine da ne žele da tolerišu strano mešanje u njihove interese oko Tajvana.

- Predsednik Bajden je spomenuo da Amerikanci imaju mnogo toga da obnove i pomire, to je upravo što treba i u odnosu Kine i SAD - dodala je

Podeljena su mišljenja o mogućem novom odnosu SAD prema Kini, mnogi i dalje misle da će se Trampova politika prema njima nastaviti i sa Bajdenovom administracijom.

Autor: redportal.rs

#SAD

#bajden

#kina