Nekada ne morate vi sve da radite

Dok spavamo i naša sreća radi punom parom. Što se tiče naše nege kože, to nije sreća, to su neki od čudotvornih sastojaka u vašim kremama - onih u vašoj rutini - koji naporno rade na popravljanju oštećenja koja su nastala tokom (kao što su izlaganje suncu ili hladan vazduh) i pomažu vam da se probudite osveženiji nego ikad.

Dakle, u nastavku smo napravili prvu listu od 3 sastojka u vašim kremama koji deluju dok spavate.

Foto: pexels.com

Retinoidi - Šta retinoid ne radi? Ovaj moćan oblik vitamina A ubrzava promet ćelija i stimuliše proizvodnju kolagena. Sve ovo se prevodi kao: Osvetljava kožu, leči bubuljice, zaglađuje izgled bora i ožiljaka i poboljšava ukupnu teksturu kože. Pazite se ove tačke! Ne mešajte retinol sa retinoidima. U osnovi je razlika u tome što retinoid opisuje sve derivate vitamina A (i često se koristi za terapije na recept), dok je retinol samo vrsta retinoida koja je blaža i dostupna bez recepta (kao u kreme itd).

Neke stvari koje bi trebalo u svakom slučaju znati su da a) može da izazove suvoću i perutanje b) treba ga izbegavati u kombinaciji sa drugim keratolitičkim proizvodima, npr. Voćnim kiselinama, ili primenom dermatoloških tretmana sa sličnim svojstvima retinola kao što su hemijski pilingi i laseri jer mogu da izazovu iritaciju kože c) treba ih koristiti noću, a za nanošenje kreme za sunčanje tokom dana d) postepeno povećavati njegovu upotrebu kako koža postepeno postaje tolerantnija. U svakom slučaju, posebno ako imate osetljivu kožu, dobro je konsultovati se sa svojim dermatologom.

Foto: pexels.com

Mlečna kiselina - Mlečna kiselina je možda jedna od najblažih alfa hidroksi kiselina, ali je podjednako efikasna: u suštini ono što radi je rastvaranje lepka koji drži mrtve ćelije kože na okupu i na taj način pomaže u pojačavaju blistavost, ravnomerni ton kože i meku teksturu bez iritacije ili uzrokovanja prekomernog crvenila - što je tipičan nedostatak hemijskih pilinga. Mlečna kiselina takođe ima sposobnost da poveća prirodna hidratantna sredstva koja održavaju kožu hidriranom i mekom.

Foto: pexels.com

Resveratrol - jedan od najvažnijih sastojaka protiv starenja - nije uključen samo u proizvode za negu kože. Možete ga naći i kao sastojak povrća u crvenom grožđu i tamnoj čokoladi. U proizvodima za negu kože i zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, pronađeno je da resveratrol pomaže u popravljanju oštećenja nastalih tokom dana, kao i u zaštiti kože od slobodnih radikala - molekula koji uništavaju ćelijsku DNK. , kolagena i elastina.

Autor: redportal.rs

#kozmetika

#kreme

#nega

#nega kože