Sa novim talasom koronavirusa izvesno uvođenje restriktivnijih mera u većini država

Uvođenje strožih kontrola za suzbijanje koronavirusa moglo bi da spase stotine hiljada života širom Evrope pre februara, dok se kontinent bori sa eksponencijalnim porastom zaraza, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge je naveo projekcije "pouzdanih epidemioloških modela" i rekao da one "nisu optimistične" za evropski region.

U poslednja 24 sata, gotovo sve države u Evropi beleže značajan skok zaraženih, pa je tako u Rusiji 13.754 nova slučaja zaraze, u Belgiji 8.271, Poljskoj 8.099, Švajcarskoj 2.613, Slovačkoj 1.929, itd.

U regionu je takođe dramatična situacija, pa tako u Sloveniji ima 707 novih slučajeva zaraze, Hrvatskoj 793, Mađarskoj 950, Rumuniji 4.013.

Brojevi su neumoljivi, a oni kažu da je ovaj (ne znamo više da li je treći pik prvog, drugi, treći ili deseti) talas najjači do sada. Srbija ima nešto manje od 250 registrovanih zaraženih u poslednja 24 časa, međutim to je znatno već broj u odnosu na dan pre kada su registrovane 152 zaražene osobe. Čekamo novi presek i nadamo se nešto boljim rezultatima.

Autor: redportal.rs

#Srbija

#Svetska zdravstvena organizacija

#covid 19

#koronavirus

#region