Ovaj „mumificirani“ dinosaurus je gotovo savršeno očuvan

Ovaj dobro očuvani dinosaurus približio nas je više nego ikada razumevanju drevnih stvorenja.

2011. godine operater teške opreme u rudniku Milenijum u severnoj Alberti počeo je da kopa kamenje neobične boje. Zastao je da ga bolje pogleda, zbunjujući materijal koji je bio prošaran neobičnim šarama. Njegov nadređeni je brzo shvatio da imaju nešto posebno, nešto sa čime se nikada nisu ranije susreli...

Životinja je verovatno umrla onako kako je živela - prkoseći predatorima svojim teškim oklopom i veličinom - a nakon 110 miliona godina njeno lice ostaje zaleđeno u divljem čudovišnom odsjaju.

IZVOR: TW / BalterEgoC

- To je u osnovi mumija dinosaurusa: zaista je izuzetno - kaže Don Brinkman, direktor zaštite i istraživanja u Kraljevskom muzeju Tirel, gde je fosil smešten, Kregu S. Smitu za The New York Times.

Nije poznato kako je životinja, nodosaur koji jede kopno i jede biljke, umrla, ali nekako je njeno telo završilo na dnu drevnog mora. Minerali su ostatke čuvali netaknuto, postepeno pretvarajući telo u fosil. A kada je otkriven 2011. godine, naučnici su brzo shvatili da je to najbolje očuvani primerak te vrste.

IZVOR: TW / jobtensor

Izvanredno očuvanje njegovih oklopnih ploča, kao i neke sačuvane vage, pomažu paleontolozima da konačno razumeju veličinu i oblik keratinske odbrane tog bića. - Ovog sam nazvao Roseta kamen za oklop - kaže Donald Henderson, kustos dinosaurusa u muzeju Tirelu.

Nodosaurus je sada izložen u Kraljevskom muzeju Tirel u Drumheler-u, Alberti, kao deo izložbe koja naglašava važnost saradnje između ekstrakcione industrije i paleontologa u otkrivanju fosila.

Autor: redportal.rs

#dinosaurus

#nodosaurus